Berzsenyisek ismét a Tudás Expón

Közzététel dátuma: 2017.11.19. 19:26:53

A Kutató Tanárok Szövetsége (KUTOSZ),  az AMGEN, King Baudouin Foundation United States és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ 2017. november 11-én másodszor rendezte meg a Tudás Expó elnevezésű programot. A rendezvényre az országban működő "Tudás Szakkörök" közül húszat hívtak meg, közöttük a Berzsenyi Dániel Gimnázium csapatát is.

A Kémiai Önképzőkör I és II. csapata összesen három projekttel nevezett az interaktív kiállításra és bemutatóra. Az I. csapat mikro-desztillációs módszerekkel növényi illóolajokat állított elő a helyszínen citrom- és narancs héjából, kakukkfűből és más gyógynövényekből. A második kísérletükben minimális vegyszerigényű, mégis gyors és jól látható elektrokémia kísérleteket mutattak be.

Az újdonságot az jelentette, hogy a reakciók nem kémcsőben, hanem  hidrogél golyókban zajlottak, minimális mennyiségű vegyszer felhasználásával és gyakorlatilag hulladék keletkezése nélkül, a környezetbarát tudomány elvárásainak megfelelően.

Ugyancsak ez az alapelv ihlette az Önképzőkör II. csapatának bemutatóját. Ők növényi és ásványi eredetű, saját készítésű festékekkel hívogatták az érdeklődőket egy kis művészi alkotó tevékenységre.

Az I. csapatunk külön díjat nyert, a II. pedig meghívást kapott egy újabb interaktív kísérleti bemutatóra.

A rendezvényről bővebben itt és itt lehet olvasni.