Hírek


Névtelen

Éva Dobóné Tarai, 2020. okt. 27. 0:23   [ 2020. okt. 27. 0:25 frissítve ]


30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Éva Dobóné Tarai, 2020. okt. 27. 0:12   [ 2020. okt. 27. 0:22 frissítve ]

A verseny leírása, követelményei és határideje megtekinthető itt:

A verseny felhívása

Horváth-Varga Réka és Martinák Emese díjnyertes pályázata és cikke megjelent a Természet Világa folyóirat 2020. szeptemberi számában

Éva Dobóné Tarai, 2020. okt. 24. 10:14   [ 2020. okt. 24. 10:43 frissítve ]

A szerzők a Kémia a festőpalettán című írásukban számoltak be az iskolánkban működő Kémiai Önképzőkörben három éven keresztül végzett kutatómunkájukról. A kísérleteik során szerzett szerteágazó tapasztalatokat rengeteg elméleti kutatás és gyakorlati tevékenység alapján gyűjtötték össze és fogalmazták meg és az ebből írt cikket nyújtották be a Természet Világa című folyóirat XXIX. Természet - Tudomány pályázatára. Írásukkal az Önálló kutatás kategória II. helyezését érték el.
Az eredmények itt láthatók, a cikk pedig a mellékletben olvasható

A 2018-19. évi BÉKA-tábor szakfordítási lehetőségei

Gábor Siegler, 2018. máj. 4. 23:17

Ezen a linken tudtok a cikkek közül választani. Ebben a táblázatban pedig a fordításra jelentkezni.

Egy-egy cikkre maximum ketten vállalkozzatok!

Berzsenyis diák cikke a Kémiai Panoráma című folyóiratban

Gábor Siegler, 2018. máj. 4. 22:49

Nyariki Noel 12.b osztályos tanuló 2016 nyarán sikeres pályázatának köszönhetően részt vehetett a MTA Természettudományi Kutatóközpontban rendezett "AKI Kíváncsi Kémikus" táborban. A tábor ideje alatt a diákok szakértő mentorok segítségével ismerkedhettek meg az intézetekben folyó kutatómunkával és a természettudományos megismerési folyamat egyes lépéseivel. Lehetőségük volt egy általuk kiválasztott témában folyó kutatásba is bekapcsolódni és konkrét tevékenységeket, vizsgálatokat, méréseket végezni. Noel a gyógyszerkutatás témakörben a számítógépes molekulafejlesztés témáján dolgozott egy héten keresztül. A tábor végén a diákok egy összefoglaló előadásban adtak számot a frissen szerzett ismereteikről. A beszámolók alapján hárman - köztük Noel is - lehetőséget kaptak arra is, hogy a végzett tevékenységükről cikket írhassanak. A cikkek a Kémia Panoráma című folyóirat 16. számában jelentek meg. 
Nyariki Noel: Gyógyszermolekula tervezése című cikke itt olvasható.

Berzsenyisek ismét a Tudás Expón

Éva Dobóné Tarai, 2017. nov. 19. 11:26   [ frissítve: 2017. nov. 19. 21:58, felhasználó: Gábor Siegler ]

A Kutató Tanárok Szövetsége (KUTOSZ),  az AMGEN, King Baudouin Foundation United States és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ 2017. november 11-én másodszor rendezte meg a Tudás Expó elnevezésű programot. A rendezvényre az országban működő "Tudás Szakkörök" közül húszat hívtak meg, közöttük a Berzsenyi Dániel Gimnázium csapatát is.
A Kémiai Önképzőkör I és II. csapata összesen három projekttel nevezett az interaktív kiállításra és bemutatóra. Az I. csapat mikro-desztillációs módszerekkel növényi illóolajokat állított elő a helyszínen citrom- és narancs héjából, kakukkfűből és más gyógynövényekből. A második kísérletükben minimális vegyszerigényű, mégis gyors és jól látható elektrokémia kísérleteket mutattak be.
Az újdonságot az jelentette, hogy a reakciók nem kémcsőben, hanem  hidrogél golyókban zajlottak, minimális mennyiségű vegyszer felhasználásával és gyakorlatilag hulladék keletkezése nélkül, a környezetbarát tudomány elvárásainak megfelelően.
Ugyancsak ez az alapelv ihlette az Önképzőkör II. csapatának bemutatóját. Ők növényi és ásványi eredetű, saját készítésű festékekkel hívogatták az érdeklődőket egy kis művészi alkotó tevékenységre.
Az I. csapatunk külön díjat nyert, a II. pedig meghívást kapott egy újabb interaktív kísérleti bemutatóra.

 
 
 
   
 
 
 

A rendezvényről bővebben itt és itt lehet olvasni.


Berzsenyis diákok a Molecular Frontiers Konferencián

Éva Dobóné Tarai, 2017. szept. 27. 13:05   [ frissítve: 2017. okt. 3. 10:29, felhasználó: Gábor Siegler ]

Öt 12.b osztályos diákunk (Fontos Marcell, Oláh Kata, Serflek Ádám, Vad Petra és Varga Sabrina vehettek részt az ELTE és az MTA közös szervezésében megrendezett Molecular Frontiers angol nyelvű konferencián. A meghívott előadók mindannyian a fehérjekutatás és a gyógyszerkémia vezető tudósai voltak, akik nemcsak plenáris előadásokon beszéltek a jelenlegi kutatásaikról és annak jövőbeni várható eredményeiről és hatásairól, hanem kötetlen eszmecserére, kérdezésre is számos alkalom nyílt a rendezvény két napja alatt.

       

   
 

Berzsenyis siker az Innovációs pályázaton

Éva Dobóné Tarai, 2017. máj. 26. 12:58   [ 2017. máj. 31. 10:31 frissítve ]

Serflek Ádám kiemelt dicséretben részesült a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs pályázaton. Pályamunkájának és innovációjának címe: A csapadékot író toll.

Ugyancsak kiemelt dicséretben részesült Márfai Fruzsina és Nyariki Noel pályamunkája, amelynek címe: Hidrogélekkel egy zöldebb kémia oktatásért

és Bencz Ádám Arduinós teljesítményszabályozó számítógépek ventilátorához című innovációja.

A pályázaton Soproni Bálint: Az élesztőgomba metabolizmusának vizsgálata, különös tekintettel a változó táptalaj és a vízben oldott oxigén által kiváltott hatásokra, valamint a nehézfém ionokra való reakcióra című pályamunkája dicséretet kapott.

A díjátadóra 2017. május 25-én az Ericsson Kutatási Központjában került sor. Ugyanitt a nyertes pályamunkákat is bemutathatták az alkotóik egy két napon keresztül nyitva tartó kiállításon.További képek láthatók itt

Berzsenyis diákok cikke a Természet Világa címűfolyóiratban

Éva Dobóné Tarai, 2017. máj. 26. 12:19

Megjelent a Természet Világa című folyóirat 2017/ májusi száma, benne Varga Sabrina és Vad Petra cikkével. 
A cikkben beszámoltak azokról a kísérleteikről, amelyek során a szegfűszegben található egyik hatóanyagot, az eugenolt nyerték ki a növényből. Saját kísérleteikkel igazolták az eugenol olaj  Daphnia magnára (Nagy vízi bolha) kifejtett nyugtató, altató hatását és penészgombák szaporodását gátló hatását.A vizsgálataikról írt cikkel a Természet Világa szerkesztősége és az MTA által meghirdetett diákpályázaton önálló kutatás kategóriában I. helyezést értek el.

A 2017-18 évi BÉKA-tábor szakfordítási lehetőségei

Éva Dobóné Tarai, 2017. máj. 16. 7:47   [ 2017. máj. 17. 4:51 frissítve ]

Ezen a linken tudtok cikket választani és a táblázatban feliratkozni:     

Egy-egy cikk fordítására max. ketten jelentkezzetek.

1-10 of 37